Всичко е потулено!
Едва на 11-ти март БТА информира за трагедията, разтърсила Бългаия!
На 9 март 1985 г. в 21,32 часа с часовников механизъм е взривена бомба във вагона за майки с деца в бързия влак Бургас-София. Трагедията се случва в момента, в който композицията навлиза в гара Буново. Влакът се движи с 2 мин. закъснение и по разписание е трябвало вече да се намира в 3200-метровия тунел непосредствено след Буново. Там паниката и липсата на достатъчно въздух биха довели до възможно най-голям брой жертви. Същата вечер, половин час по-късно, избухва оставена на гардероб бомба в кафе-сладкарницата на хотел "Сливен" в Сливен, ранени са 14 души. Ясно е, че отново става дума за координирана акция, както двете бомби на 30 август 1984 г.

Вече няма как да се крие и на 11 март 1985 г. БТА излъчва следното съобщение: Железопътна злополука На 9 март т. г. в района на гара Буново в 21 часа и 40 минути е станал инцидент с вагон номер 5 на бързия влак № 326 по линията Бургас-София. Загинали са 7 души и са ранени 9. Комисия от специалисти разследва причините за злополуката.

На мястото на инцидента пристигат министрите на вътрешните работи и на транспорта Димитър Стоянов и Васил Цанов. Вагонът е откачен. В продължение на шест часа жертвите и ранените са извозвани в околните градове, а останалите пътници са подложени на строга проверка от страна на органите на реда - кой и кога си е закупил билета, къде се е качил и с какъв багаж. Едва тогава влакът продължава своя път към София.

В атентата загиват 7 души - 3 деца и 4 жени. В други източници жертвите са 2 деца, 2 жени, 1 мъж и 2-ма старци. Сред жертвите са глухонеми деца прибиращи се в вкъщи. Ранени са тежко 9 души и сред тях също има 2 деца.

Този атентат, както и последвалия го същата вечер в Сливен, е извършен от протурски терористи. Следствието продължава две години упорито и търпеливо. Късметът спохожда изпратеният в Бургас оперативен работник майор Георги Сотиров. Развръзката в следствието идва от една покривка за маса, намерена при невзривила се бомба на 31 юли 1986 г. на плажа в курорта “Дружба” край Варна.

На 25 април 1988 г. са осъдени на смърт лицата, пряко участвали в атентата (в скобите е рожденото име): Елин Маджаров (Емин Мехмедали), Алцек Чакъров (Абдула Чакър) и Сава Георгиев (Саафет Реджеб), няколко месеца по-късно същата година присъдата е потвърдена от Държавния съвет на НРБ и осъдените са екзекутирани и кремирани.

За помагачество са осъдени: на 6 години затвор - Севдалин Алипиев Маджаров (Сабри Мехмедали), брат на Елин Маджаров (излежава 2 г., амнистиран от Желю Желев и освободен в 1990 г.); на 2 години затвор Никола Николов; по една година затвор получават Севда Латинова и Милко Вълканов. По-късно Сабри Мехмедали израства до пост областен координатор на ДПС за Бургас.

През 90-те години на фасадата на сградата на гара Буново е открита паметна плоча. На 11 септември 2007 г., непосредствено западно до гарата, е открит паметник на жертвите на атентата. Паметникът представлява 7-метрова монументална скулптурна композиция.
РЕКЛАМА:
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Най-четени