Или какво никога, никога, никога не трябва да се прави в графичния дизайнБългарската школа в пакеджинг концепциите на аудио-визуални произведения така и не успя да роди много положителни примери, но пък за сметка на това има хиляди смразяващи кръвта творения. Ето част от най-потресаващите:
САШКА ВАСЕВА – ЛЮБОВ И ИНФЛАЦИЯ
Дупнишката Мадона и антисекс символ на няколко поколения Сашка Васева освен гърди и бедра има и социална страна, както е демонстрирано със заглавието на албума.
ЗЛАТНИ БЪЛГАРСКИ ПЕСНИ ЗА ЖЕНИ И ДРУГАРКИ
В този минималистичен натюрморт явно доматът символизира българското, а краставицата е подарък за всички жени и другарки. Или пък много задълбаваме – просто това са имали подръка, това са снимали.
ГЛОРИЯ – ЖИВЕЙ ЗА МИГА
С артефакти като този Глория без съмнение доказва, че човекът е произлязъл от маймуната – просто са били необходими серия оперативни намеси.

ЖИВЕЙ ЗА МИГА? НЕ, ЖИВЕЙ ЗА ПЛАСТИЧНАТА ХИРУРГИЯ. (P.S.  ФИЛИП КИРКОРОВ СИ ИСКА ОБРАТНО БЮСТИЕТО.)

БЕНДЖАМИНИ… И НЯКОЛКО ЦЕНТА
От създателите на хитове като „Бумшакалака (отваряй си п***ка)“ и „Гумнастички по цвички (да ги мина всички)“ идва една от най-мега гъзарските обложки в историята. Обърнете внимание на номерата на колите.
СОНЯ НЕМСКА – ПРАВЕНА СЪМ ЗА РЪЦЕТЕ ТИ
Страхотна композиция включваща кичозен тапет, ненужно крило от пеперуда, дебилно гледаща певица с нелеп гердан, както и няколко кубика над необходимото подкожен силиконов имплант. Правена съм за ръцете ти. Буквално.
DJ ДАМЯН – 60 MIN ТРАЛАЛА
Не 60 минути – цял живот тра-ла-ла. Всяко от лицата на тази обложка олицетворя различен вид психическо разтройство. Също така имаме детайл лешояд, при това с нож и вилица.

ЧУВСТВАМ СЕ ВСЕ ЕДНО ГЛЕДАМ THE OFFICE И МАЙКЪЛ ШЕФЪТ Е КАЗАЛ ВИЦ.

ТАНЯ БОЕВА – ДАМА ПИКА
Ако се чудите какво сме викали по училищните лагери, явно това – Дама пика. Текстът също заслужава споменаване: „Мятай здраво сантасето, аз със друг съм във морето / Пия ледена мастика! Но пък губиш Дама пика“. Не само красива, умна.
КУ-КУ БЕНД – ШАТ НА ПАТКАТА ГЛАВАТА
Да, в определен период на историята Зуека, Камен Воденичаров, Стефан Рядков и Слави Трифонов са били дупе и гащи. Даже са записвали тъпи песнички заедно… например „Тупан текно“, „Рокендрол на падащите бабички“ и „Шъ та праа да умиргаш“. И да… невероятно, но факт: Слави е имал коса!
РЕНИ – ВИЖ МЕ
Как да се визуализира заглавието „Виж ме“? Просваш певицата да лежи като ранена мечка в чаршафи Versace, мяташ отгоре ѝ розов китеник и хвърляш напосоки цветя като за панихида. Бижутата и джуките са велик детайл.

КРАЕН РЕЗУЛТАТ: НЕЩО, КОЕТО ПРЕДПОЧИТАМ НИКОГА ДА НЕ БЯХ ВИЖДАЛ.

DJ ДАМЯН – ПАЧА
Напъните на DJ Дамян да е забавен част 2, този път седнал на тоалетна чиния. И ако се чудите защо – повече от очевидно е: пикае клекнал с женски обувки, нежна поза на ръцете, татус като на Памела и руска дамска прелъстителна ушанка. С други думи е пача. Дъъъ?!
БГ КАРАОКЕ ПЕСНИ
Страхотен начин да представиш караокето за българската публика – един вид надпяване на кокошки. Цветовете и мръчкането с блър пръстче за преливка носят бонус точки.
АНЕЛИЯ – 10 ГОДИНИ НА СЦЕНАТА
Има нещо толкова нередно в гърдите на Анелия на тази снимка. Толкова, толкова нередно. Дали певицата е станала жертва на сутиен, д-р Енчев или Джеки Чан, все още се води разследване.
КАРОЛИНА – ПИСНА МИ ОТ… ТАРИКАТИ
Никой не знае какво е Каролина. Нито пък кой точно ѝ е причинил тази коафьорска абоминация. Прическата е нещо като кръстоска между лабрадудъл и вакла маришка овца. Нещо, което определено искаш да отстреляш.

ЕДНО ОБАЧЕ Е СИГУРНО – И В НАЙ-ПЪЛНАТА ДИСКОТЕКА НЯМА ДА Я ДОБЛИЖАТ ТАРИКАТИ.

ПАНТЕРИТЕ – ЛУДА КРЪВ
Тази група определено е надскочила нивото си при избора на животното. Може би по-реалистично би било да се кръстят Хиените, Крантите или Мастиите. Важното е, че на обложката си хасковските купонджийки, един вид, са опънали сергията – кеф ти крак, кеф ти кожа, кеф ти палав поглед.
V.A. – ФОЛК БАЛАДИ, 1998
Преди да настъпи ерата на натуралистичните зум кадри на задници за свръхуспешната поредица Hit Bikini, фолк дизайнерите се опитваха да творят с променлив резултат.

ТОЗИ ПРИМЕР НА ДЪЛБОКА КОНЦЕПЦИЯ, ПО-ПОДХОДЯЩ ЗА ОБЛОЖКА НА Б.Т.Р., ВКЛЮЧВА ИЗГАРЯЩА СТРАСТ И ЕСТЕТСКА ЕРОТИКА.

Също така имаме пророчество: годината е 1998, а ръката държи нещо подозрително приличащо на смартфон. СлучаеноС?! Не мисла!
АНТИБИОТИКА – LОГИЧНО
Нищо не е логично в тази обложка. Защо е това „L” на латиница? Защо цялостното усещане е за стар филм на ужасите със софт порно елементи? Защо Ани се повтаря, а Савина я няма? Защо Силвия гледа, сякаш всеки момент ще се разплаче? Защо скъсаните дрехи? Защо???
ЕКСТРА НИНА – ЗАТВОРИ ОЧИ
Още една алюзия към старото порно с екипче, което в съвремието води до тридневна антиерекция. Много правилно име за този дизайн – затвори очи, иначе рискуваш от тях да потече кръв. Няма да се подиграваме със златните обувчици, червената мрежичка и сутиена венчелистче. Все пак касетката е застрахована във ВИС-2.
КОНСТАНТИН – ЧЕРНА РОЗА
Явно в зората на кариерата си Константин е имал забежки към романтичния готик метъл. Или поне дизайнерът му. Сериозно, пичът гледа толкова тъжно, сякаш пред очите му е потънал „Титаник“, при това пълен с всичките му колеги, всички пари на света и любимото му куче.

ДРУГ ВЪПРОС Е, ЧЕ РОЗАТА В РЪКАТА МУ ПРИЛИЧА НА ГОЛЯМ ЧЕРЕН… ШНУР.

ОРК. СУПЕР ЕКСПРЕС – СТАРИ РАНИ
Кадър сякаш изваден от дженерик сериал през 80-те, примерноMiami Vice. Типична сцена: колумбийски наркотрафикант със случайна курва в розов сноп от светлина. Но момент, това не е ли… Софи Маринова? Да. Стари обложки ти разрови, нашия имидж ти отрови.
САШКА – 2005
Всичко започва и свършва със Сашка. И като едно съвършено произведение на изкуството тази картинка няма нужда от текст под нея – тя се чувства, не се обяснява. Мен лично ме промени на толкова много нива.
goguide.bg
РЕКЛАМА:
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Най-четени