Кренвиршите с месо ще носят етикет „екстра качество“. Това предлагат от Асоциацията на месопреработвателите, а предложението им се разглежда от земеделското министерство, съобщава „Телеграф“.

 Месарите обаче са против първоначалното предложение в колбасите да има задължително определен процент месо. Те са се измъкнали с мотива, че същото изискване няма как да важи за вносните продукти и така те щели да си изгубят пазара.

Преработвателите са изтъкнали, че според Европейския парламент не може да се задължават чуждите компании да слагат различни етикети, специално за българския пазар, на които да пише колко процент месо има в продуктите. Затова предложили компромисен вариант, според който да има колбаси висок клас с етикет „екстра качество“. Това ще стане с наредба, която се изготвя от работна група в земеделското министерство.

Заради несъгласието на месарите да се гарантират точно определен процент месо за всички колбаси, работата по наредбата е зациклила, посочва още „Телеграф“, позовавайки се на експерти.

Сега обаче предстои да се обсъди новото им предложение. То гласи, че кренвиршите „екстра качество“ ще съдържат минимум 10% месни протеини, различни от колагена. Наредбата обаче няма да ограничава всички останали продукти, които не са качество „екстра“.

РЕКЛАМА:
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации

Най-четени